De Freelance Boswachter
- Home - Natuurcolumn - Visie en missie - Natuurconsultant - Opdrachtgevers - De kleine natuur - Natuurradio - Contact

“Zoek het niet te ver, de natuur is dichtbij!”.De merel die zo verontwaardigd roept als je hem stoort in de tuin of in het bos. Het lieveheersbeestje dat balanceert op de bloemblaadjes van een madeliefje of velden vol paardenbloemen die het landschap geel schilderen. Dat is de wereld van de kleine natuur, de alledaagse, maar o zo indrukwekkende natuur!


Het is een waar feest als je deze natuur leert kennen, want dan ineens zie je het overal het om je heen.


Alles wat vliegt


Alles wat vliegt is gemakkelijk te verleiden om je tuin te bezoeken. Voor mussen, mezen, maar ook merels, vinken en groenlingen is voer onweerstaanbaar.

Maak een gezellig hoekje met een schaal vogelvoer, een netje pinda´s en vetbollen. De groenlingen zijn verzot op zonnebloempitten.


Heel eenvoudig en onmisbaar is een schaal water. Zet het op de grond zodat niet alleen de vogels er gebruik van kunnen maken. Het is een waar feest om een vogel een bad te zien nemen en of een vlinder zien drinken.


Vlinders houden van bloemen. De vlinderstruik is absoluut een aanrader. Deze prachtige paarse bloemen trekken, zoals de naam al vermoed, heel veel vlinders aan. De stuik is verkrijgbaar in een  tuincentrum.


Wat kruipt en loopt

Vaak wordt gedacht dat een natuurvriendelijke tuin handen vol tijd kost. Maar toch is dat niet zo. Met het kleinste beetje groen help je al mee aan het natuurnetwerk. Maak je een kleine border met een struik, wat planten en bodembedekkers en je helpt de natuur al op weg*. In de bodem kan de merel lekker wroeten. De stuik geeft vogels een rustplek en de bloemen en planten is voor insecten een eldorado.


Miniatuur-natuur bij je thuis


De natuur bij je thuis uitnodigen, in je eigen tuin, is leuk om te doen. Met grote en kleine daden help je de natuur al op weg en wordt je tuin, balkon of terras een stuk levendiger.Sluiproutes van de natuur


De natuur krijgt in Nederland in de vele natuurgebieden volop de kans om te groeien en te bloeien. Maar er zijn  nog zoveel meer kansen voor de natuur! Via het openbaar groen en de tuinen in de steden en dorpen kunnen “sluiproutes” voor de natuur ontstaan. Dit is niet alleen een leuk gegeven maar is ook van essentieel belang. Natuur is namelijk zeer gebaad bij verbinding. Door deze routes te maken via de tuinen en openbaargroen hebben vogels, bloemen, vlinders en dieren een grotere overlevingskans, kunnen ze meer voedsel vinden en zich weer verder uitbreiden.


Door wat slimme ingrepen in tuinen en openbaargroen kan er zo een onverwacht netwerk van mini(n)atuurgebieden ontstaan.